Innehåll

1. Allmänt
Forntiden
De första bönderna
2. Kollonisationen
3. Första omnämnandet
Älvsborgs lösen 1571
4. Nöd och elände under stormaktstiden
5. De första beskrivningarna av byarna
6. Stora Nordiska kriget
7. Avvittringen
Skiftesreformer
8. Befolkningsökning
9. Några familjer
10. Skolor och skolbygge
En skoldag för 100 år sedan
11. Långnäs Handelsförening och andra affärer
12. Elektrifieringen
13. Byar i förvandling
14. Sammanfattning
15. Källor
16. Exkurs 1 - Per Clemetsson
17 Exkurs 2 - Johan Erik Nyström
18 Exkurs 3 - Alvina Ahlström
19 Exkurs 4 - Adolf Hjort
 
Åter till Albuf-startsidan

Exkurs 4 – Adolf Hjorts fotosamling

År 1975 överlämnade Adolf Hjort ca 4.000 negativ till Norrbottens museum, ett av de viktigaste samlade tillskott museets arkiv någonsin fått.

Adolf Hjort föddes 1896 som son till en småbrukare och sågverksarbetare som reste till USA 1909. Fadern kom aldrig mera hem, så modern Emma Wikström, fick försörja sig och sina fem barn som skräddare och sömmerska.

 

Själv kom Adolf att i unga år försörja sig som sågverks- och massafabriksarbetare. En period var han extralärare i Älvsby kommun. Han engagerade sig också som frisinnad politiker i Nederlule kommun och invaldes i kommunalfullmäktige. Med åren blev han en bygdens förtroendeman och skrivkarl som många vände sig till. Dessutom var hanäven distriktsombudsman, sekreterare och studieledare i nykterhetsrörelsen IOGT.

 

Adolf Hjort fotograferar.

År 1922 fick Adolf låna en kamera, Stölma 2, av en bokhandlare i Älvsbyn. Den kameran köpte han senare och med hjälp av en enkel bruksanvisning lärde han sig fotografera, framkalla och kopiera. När han sedan kom hem till Långnäs förvandlade han en enkel jordkällare till mörkrum. Vattnet fick han bära nära 300 m och han arbetade i källaren vid skenet från en osande fotogenlykta med rött glas.

 

Hans bildsamling är en lokalhistorisk guldgruva. En hel bygd med dess människor och händelser, under en näraliggande men genom snabba förändringar redan avlägsen tid, får liv i Adolfs bilder. Han tog foton av nyfikenhet och intresse. Så fort det var ett anläggningsarbete, ett föreningsarrangemang eller en familjefest fanns han på plats och tog kort. Kort av god bildmässig kvalité eftersom han var en naturbegåvning med blick för hur man skulle komponera ett fotografi.

 

Adolf Hjort avled den 19xx , men hans bilder lever kvar.


 

På webben sedan september 2002
Uppdaterad fredag 11 april, 2003