Alvik Långnäs hembygds-förening
HBF startsida
Historik
Fäbodarna
Innehåll
Startsidan
Alvik och Långnäs
Föreningar
Företag
Vänort
Bredband
Historia
Om ALBUF
Kontakta ALBUF
Karta
 

Alvik-Långnäs Hembygdsförening - historik

Sid 4/5

År 1996 på våren gjorde vi en uflykt till det öster om byn belägna Nordbergets östra sluttning där två av Alviks äldsta fäbodar fanns belägna. (Man kan fortfarande följa de gamla stigarna genom skogen och finna några öppna skogsgläntor med rester efter stengrunder och källargropar.) Vår uppgift för dagen blev att röja sly och städa av den s.k. ”Övre vallen” som är starkt hotad av det moderna skogsbruket.

 

I övrigt så fortsatte aktiviteterna denna säsong med diverse markberedning samt uppmontering av en skvaltkvarn vid Bodbäcken nära Hällfors. Här har ett stort arbete pågått med tillfartsvägar röjning och grävning av en kanal samt tillhörande dammanläggning. Kvarnprojektet har sedan dess bedrivits parallellt med övriga jobb på den intilliggande fäbodvallen.

 

Under juni månad 1996 deltog vi i byaföreningens kulturdagar i Alviks bygdegård med diverse utställningar samt en stiliserad lanthandelsmiljö från förra sekelskiftet.
1997 firades föreningens 20 års jubileum med pompa och ståt i bygdegården. Förutom en förnämlig musikalisk avdelning visades flera utställningar om våra forskningsområden samt ett skådespel om Lule Prästgård med tidsenlig miljö från år 1492. Birgitta Thurfjell berättade om hembygdsföreningens ursprung och Anders Sandström föreläste om bygdens historia från medeltid till nutid.

 

Åren 1997-99 var verksamheten på fäboden livlig. Tre timrade byggnader inköptes varav en slåtterstuga i Vitå samt två häbbren från vardera Sandnäset och Kallax. Stugorna uppfördes på lämpliga platser och modifierades individuellt för att smälta in i fäbodmiljön. En ny rejäl bro byggdes över Bodbäcken och den största timringen placerades på norra vallen med avsikt att kunna disponeras som föreningsstuga med egenhändigt tillverkade inventarier i form av bänkar och bord. Övriga rekvisita till stugor och miljö ordnades genom auktionsinrop och välvilliga gåvor. Det tidigare förslyade markområdet utfylldes och planerades och parkeringsplatser inrättades.

 

Från och med millennieskiftet har arbetet på vallen pågått oförtrutet. Ytterligare en timrad stuga har inköpts i Harads samt en ladugårdsboda i Övre Tväråselet och detta tillika med ett större parti sågat väggtimmer som levererats från Tvärån borgar för att vi inte saknar sysselsättning framöver.

 

Under de två senaste åren har anlitats en nystartad arbetsgrupp inom kommunens s.k. ”Kulprojekt” som lärt oss att bygga ”skihagar” runt fäboden. Arbetet har pågått temporärt under ett par år med skånetösen Camilla Hansen som inspirerande ”pådrivare och idespruta”. De traditionella fäbodfesterna har blivit allt mer populära och många resande turister söker sig till den här stämningsfulla platsen, mycket beroende på närheten till huvudväg 375 mot Älvsbyn och Bodö. Hembygdsföreningen anslöt sig under år 2002 som medlem i Alvik-Långnäs byautvecklingsförening och har i den egenskapen även deltagit i årets höjdpunkt Hemvändardagarna 5-7 juli som samordnades med årets traditionella fäbodfest.
Året 2003 går också till historien eftersom vi detta år av kommunen utsetts till ”Årets by” med allt vad det innebär av plikter och evenemang framöver.

 

<< Föregående sida --- Nästa sida >>

 
På webben sedan 19 september 2002
Uppdaterad fredag 10 oktober, 2003