Alvik Långnäs hembygds-förening
HBF startsida
Historik
Fäbodarna
Innehåll
Startsidan
Alvik och Långnäs
Föreningar
Företag
Vänort
Bredband
Historia
Om ALBUF
Kontakta ALBUF
Karta
 

Alvik-Långnäs Hembygdsförening - historik

Sid 3/5

Under de gångna 25 åren har föreningens styrelse i görligaste mån försökt beakta dessa målsättningar, vi har regelbundet samlats till styrelsemöten, årsmöten samt vår- och höstmöten då sommarsäsongens övriga aktiviteter planerats. Mötena har som regel varit väl besökta och utbuden i form av föreläsningar, film, sång och musikunderhållning har blivit populära inslag. När det gäller föreningens löpande verksamhet under sommarsäsongen kan vi konstatera livlig aktivitet. Vårt gemensamma ”skötebarn” Alviks gamla fäbod har genom åren ägnats den största omsorgen. Fäboden som under 1930-talet var en av Norrlands största i sitt slag, utplånades och förbuskades till 95% efter kriget, men minnena levde kvar och likaså byafotografen Adolf Hjorts bilddokumentationer. Detta resulterade i ett initiativ till att försöka rekonstruera och återställa 1930-talets kulturmiljöer på området.

 

Sagt och gjort! Redan under föreningens första verksamhetsår 1977-79 genomfördes projekt 1 med uppförande av 4 timrade byggnader i form av stuga, ladugård, lada och dass som tillfogades de två fäbodstugor vilka redan tidigare fanns på plats och som länge varit bebodda av sommargäster. Markområdet på ca 11 ha och allmänning under Alviks byalag tilläts nu fortssättningsvis att få nyttjas som rekreationsplats. 1982 iordningställdes en badplats vid Bodbäcken genom kommunens försorg. Förutom detta genomfördes också under de därpå följande åren en omfattande och dyrbar renovering av den gamla byasågen vid Hällfors med hjälp av AMS medel. Sågen uppfördes ursprungligen av byamännen på 1870-talet.

 

Den 7 augusti 1983 hölls en stor hembygdsdag på fäboden med bland annat hantverksutställning, underhållning och utspisning på programmet. Detta gav mersmak och allt sedan den tiden har föreningen arrangerat årliga sommarfester på fäboden i juli månad, tillställningarna har blivit mycket uppmärksammade med ibland upp till 250 församlade gäster.

 

Under några års tid firades midsommarfestligheter vid Alviks bygdegård och 1984 genomfördes i byn vid tre olika tillfällen gammaldags husförhör under ledning av kyrkoherde Alf Hansson. Föreningen anordnade också i samarbete med studiecirkeln Bygd i förvandling flera trevliga utflykter samt resor ute i provinserna.
År 1990 arrangerades tillsammans med husmodersföreningen den första hemvändardagen i byns historia, ett spännande och uppskattat tvådagars evenemang vid Alviks bygdegård med gemytlig samvaro av både andlig och profan natur, underhållning, utflykter och förplägnad, ca 300 personer upphöll sig vid bygdegården mellan regnskurarna.

 

1991 blev årets händelse sommarresan till Ranoa i Finland med kärt besök hos gamla vänner från evakueringsåret 1944. Vi undfägnades här i den purfinska idyllen med allehanda ”upptåg” och en oförglömlig traditionell laxsoppa som fortfarande efter många år kittlar gomseglen. För övrigt kan också denna sommar noteras föreningens inköp av en s.k. förgångsstuga som emellertid på grund av platsbrist distribuerades vidare till Hembygdsmuseet Hägnan, där den fungerar som portstuga vid infarten till området.

 

Under sommaren 1992 arrangerades Luleå stads 500 års jubileum i Gammelstad, ett stort och oförglömligt arrangemang där även vår förening deltog med bok- och brödförsäljning samt en utställning om Selets bruk. Under nästkommande år 1993 kunde vi bl.a. under två dagar få glädja oss över ett svarsbesök av våra vänner från Ranua i Finland.

 

Vår önskan inom föreningen har länge varit att i likhet med många andra hembygdsföreningar kunna få anlägga en egen Hembygdsgård. 1994 kom möjligheten att för en symbolisk avgift till kommunen få disponera och förvalta ett naturskönt område mitt i byn på den s.k. ”Danelgärdan”strax nedanför idrottsplatsen. Vi erhöll också av en privat bybo som gåva en färdigt uppmärkt och nedtagen timring, som transporterades upp till området. En gammal lada inköptes och uppfördes 1995, en boda av lösvirke byggdes som förråd och två gamla brunnar restaurerades på plats. Inalles 470 timmar åtgick för sommarens arbeten. Så småningom avstannade emellertid verksamheten och efter beslut av årsmötet förflyttades aktiviteterna återigen till fäboden och det närbelägna objektet Hällfors vattensåg som stod färdigt restaurerat. Samma år 1995 genomfördes där också ett arrangemang i samband med Riksförbundets omfattande projekt ”Kulturhusens dag”. Hembygdsföreningen deltog med diverse uppvisningar i form av hantverksmässig s.k. ”kransågning”, spelkning av takspån med hjälp av ångturbinmotor, utställning av gamla sågverktyg, en historisk expose samt kaffeservering. Ytterligare ett intressant ämne kom också i dagen vid denna tid nämligen en samling elevuppsatser som återfunnits i den gamla folkskolans gömmor. Ett bygdehistoriskt forskningsprojekt från 1940 talet med titeln ”De gamla berätta”. Klippt och skuret att ingå som nr 1 i vår tidigare planerade skriftserie ”Aledalica”.

 

 

<< Föregående sida --- Nästa sida >>

 
På webben sedan 19 september 2002
Uppdaterad fredag 10 oktober, 2003